aktualizováno: 31.07.2023 11:12:50 

Včelařství Šimůnek - prodej medu

Jak vzniká med ?
Jak vlastně med vzniká?
 
Většina lidí si myslí, že včely med  nosí do úlů. Není to však tak zcela pravda. Včela do úlu přináší suroviny na výrobu medu - nektar a medovici. Nektar je výměšek rostlinných žláz, které se nachází nejčastěji v květech. Nektar rostlina používá jako lákadlo pro včely, které ji mají opylovat. Medovice je stejně jako nektar cukernatá tekutina, která se však vyskytuje na listech a jehličí stromů. Tvoří ji hmyz (u nás jsou to zejména mšice), který parazituje na rostlinách, živí se jejich mízou a nestrávené přebytky pak vylučuje na povrchu svého těla. Včely poté, co výše uvedené suroviny do úlu přinesou, musí je zpracovat. Především odpařit nadbytečnou vodu, které je v nektaru až 80%, kdežto ve medu jen asi 18%. Pak včela svými enzymy přemění převažující sacharózu na jednoduché cukry a navíc takto zpracovanou surovinu obohatí o další vitaminy a enzymy. Poté med uloží do plástů, tento pak zakonzervují víčky z vosku Zde pak med dozrává do své lahodné podoby. Při tomto procesu vynaloží včela obrovské úsilí. Jen pro představu, pro získání 1 kg medu musí včely navštívit asi 5 milionů květů a překonat nemalé vzdálenosti.